KELAB CMM

Home » Tidur Waktu Tengah Hari Home » Tidur Waktu Tengah Hari

Tidur Waktu Tengah Hari

| Posted in | Posted on 4:19 PTG

Entry Tidur lagi? Hari tu entry tidur dalam kotak, ni tidur di waktu tengah hari plak.. Tak apa lah.. kita layan saja la..
Ramai menganggap tidur di siang hari sebagai seorang yang malas. Tetapi, Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya. Di dalam kitab 'Misykatul Masabih' disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi:

"Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya." Imam Al Ghazali di dalam kitab 'Ihya Ulumuddin' telah berkata: "Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik- baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor."
Menurut Islam, ia dianggap sebagai sunnah dan bukan sebagai suatu yang keji. Tujuannya adalah untuk kesegaran tubuh badan agar dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan amal dan ibadah yang berkualiti. 

Waktu tengahari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika kerana sistem badan kita memang bersedia untuk memanfaatkan fasa tidur pada waktu itu. Fasa ini disebutkan sebagai 'a midafternoon quiescent phase' atau ' a secondary sleep gate.' Di antara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur tengahari ini ialah Dr. William A. Anthony, Ph.D. dan Camille W. Anthony, pengarang buku 'The Art of Napping at Work.' Demikian juga yang disebutkan oleh David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka 'Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping.'

Dr. James Maas, pakar tidur dari Cornell University juga telah merumuskan bahawa tidur di tengahari sekadar 15-20 minit sudah mencukupi untuk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan. Seorang pengkaji yang lain, Donald Greeley, telah mengatakan bahawa tidur tengahari adalah bermanfaat selama mana ianya tidak melebihi satu jam. (Gail Benchener: 'Parents and Sleep Deprivation,' Family.com)

Sunnah tidur tengahari yang diajarkan Nabi rupa- rupanya merupakan suatu yang amat saintifik lagi relevan pada hari ini. Tapi kalau bekerja jangan cuba cari nahas. Jangan salah guna plak ok..

Comments (3)

  1. tapi klu layan tido mcm hari lm tak boleh jugak...

  2. hehe..tdo sebelum zohor amat2 digalakkan dalam islam..tapi..janganla sampai melampau sgt..tdo sblum zohor tp bangun slps asar..haaa..xleh3..hehe..=) thanx ehh utk perkongsian nie..nice info..!!!

  3. tdow tengahari best <3

Catat Ulasan

Link exchange: