KELAB CMM

Selamat Tinggal 2010; Selamat Datang 2011

| Posted in | Posted on 9:50 PTG

Salam semua pembaca dan pelawat blog Cerita Macam Macam. Pejam celik... pejam celik...Tahun 2010 bakal melabuhkan tirainya meninggalkan kita dengan 1001 kenangan pahit dan manis, pertemuan dan perpisahan, kejayaan dan kegagalan, kegembiraan dan kedukaan dan banyak lagi. Namun tahun 2010 yang bakal meninggalkan kita akan menjadi pengalaman hidup kita yang cukup bermakna untuk menjalani hari-hari yang mendatang.



Azam tahun 2010 anda yang masih belum tercapai tu boleh carried forward la ke tahun hadapan. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya. Semoga tahun baru ni kita sama-sama kuatkan semangat untuk mencapai apa yang kita inginkan. Selamat Tahun Baru 2011 untuk anda semua.

Sticky Post : Contest Forum CutiMalaysia.my Bernilai RM1,410

| Posted in | Posted on 9:49 PTG

Perhatian!!

Kepada anda di luar sana, apa kata kita ramai-ramai join contest terbaru yang dianjurkan oleh www.cutimalaysia.my (Cuti Malaysia - laman portal forum dan one stop centre tentang perlancongan, budaya, makanan, sejarah yang terbesar di Malaysia) yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM1,410.00. Lumayan Bukan!!


"Contest Taip2, Sebar2, Kawan2, Sembang2, Pun Boleh Dapat Duit + ...............?" 

Anda taip2 post contest,
Kemudian anda sebar2 Contest kepada orang kenalan anda,
Anda register dan kenal-kenal dengan kawan2 baru di forum CutiMalaysia.my,
Last sekali anda sembang2 dengan mereka.
Untung-untung boleh dapat duit 

Hadiah yang ditawarkan kepada pemenang adalah:
  • Tempat pertama : RM500 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat kedua : RM300 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat ketiga : RM200 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat keempat : RM100 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat kelima : RM100 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat Keenam : RM50 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat Ketujuh : RM50 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat Kelapan : RM50 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat Kesembilan : RM30 + T-Shirt CutiMalaysia.my
  • Tempat Kesepuluh : RM30 + T-Shirt CutiMalaysia.my
Untuk mengetahui syarat-syarat Contest Forum CutiMalaysia.my Bernilai RM1,410 sila klik disini
Jadi, Anda di luar sana, Apa Tunggu lagi!! Jom ramai-ramai sertai contest ini cepat. Contest berakhir sehingga 31 December 2010.

Tidur Waktu Tengah Hari

| Posted in | Posted on 4:19 PTG

Entry Tidur lagi? Hari tu entry tidur dalam kotak, ni tidur di waktu tengah hari plak.. Tak apa lah.. kita layan saja la..
Ramai menganggap tidur di siang hari sebagai seorang yang malas. Tetapi, Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya. Di dalam kitab 'Misykatul Masabih' disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi:

"Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya." Imam Al Ghazali di dalam kitab 'Ihya Ulumuddin' telah berkata: "Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik- baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor."

Tidur Dalam Kotak

| Posted in | Posted on 8:30 PG

Salam semua. Ni nak tanya, siapa pernah tidur dalam kotak, angkat tangan.. Hmmmm tak ada siapa pernah tidur dlm kotak? Rugi la sebab tidur dalam kotak sekarang ni dah menjadi trend tau. Especially kepada travellers atau businessman yang sangat sibuk, sampai tak sempat nak cari tempat tidur. Jadi tidur dalam kotak pun jadi lah. Tapi kotak bukan sebarang kotak.

Petrol Naik Lagi; Fakta & Rasionalnya

| Posted in | Posted on 2:11 PTG

FAKTA

  • Rasionalisasi subsidi pertama telah mengurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak lebih dari RM750Juta.
  • Rasionalisasi kali ini membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaan kira-kira RM1.18 billion
INFO
Wang yang dapat dijimatkan akan disalurkan kepada:
  1. Megurangkan kadar jenayah
  2. Memerangi rasuah
  3. Meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah
  4. Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman
  5. Menambah baik pengangkutan awam di bandar.
HARGA BARU (Berkuatkuasa 4 Disember 2010)
  • Petrol RON95 - RM1.90 seliter
  • Diesel              - RM1.80 seliter
  • LPG                - RM1.90 sekilogram
  • Gula                - RM2.10 sekilogram
HARGA DI NEGARA JIRAN

Petrol RON95
  • Indonesia - RM2.46 seliter
  • Singapura - RM4.36 seliter
  • Thailand   - RM4.25 seliter



Diesel
  • Indonesia - RM2.50 seliter
  • Singapura - RM3.18 seliter
  • Thailand   - RM2.96 seliter



LPG
  • Indonesia - RM2.00 seliter
  • Singapura - RM6.42 seliter
  • Thailand   - RM1.93 seliter




Gula
  • Indonesia - RM3.50 /KG
  • Singapura - RM3.80 /KG
  • Thailand   - RM2.80 /KG





Jadi, bagi anda, adakah kenaikan ini masih boleh diterima? Yang mana, kenaikan harga komoditi ini juga akan menyebabkan banyak barang lain lagi akan turut sama meningkat harganya?

Kenapa negara seperti Brunei tidak dimasukkan dalam perbandingan harga komoditi ini, bukankah Brunei juga adalah negara jiran yang juga negara pengeluar minyak sama seperti Malaysia?

Fikir-fikirkanlah.......

Rahsia Khasiat Madu

| Posted in | Posted on 9:41 PTG

Khasiat madu lebah telah disebutkan dalam Al-Quran, surat An Nahl ayat 68-69 di mana Allah berfirman:
Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah; “…kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat PENAWAR yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan



KOLESTEROL
Kadar Kolesterol darah dapat diturunkan dengan mengamalkan memakan 2 sudu madu beserta 3 sudu teh serbuk kayu manis yang dicampur bersama 16 ons air teh. Ramuan ini dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam darah sehingga 10% dalam masa 2 jam.

JERAWAT
Campuran 3 sudu madu berserta 1 sudu serbuk teh pada wajah sebelum tidur mampu mengurangkan pertumbuhan jerawat. Basuh pada keesokan harinya dengan air suam. Amalkan selama dua minggu berturut-turut.

Telur Bawah?

| Posted in | Posted on 9:16 PTG


Salam semua, kali ni tak ada idea sangat nak post cuma nak kasi tunjuk menu kelakar kat satu restoran ni.. Lawak pun ade... Ntah ape lah yang dimaksudkan dengan telur bawah tu.. Sungguh mendalam maksudnya... hehehe...Sape nak tau mcm mana rupa Tosai Telur Bawah tu cuba lah order... hehehe.... 
Selamat Menjamu Selera. 
Kalau sedap promote kaw2 ok!!

Jenis-Jenis Makanan Antikolesterol

| Posted in | Posted on 8:49 PTG

Berikut merupakan beberapa jenis makanan antikolesterol sebagai panduan anda demi pemakanan sihat:-


1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.



Jom Kita Bunuh Dia!!!!

| Posted in | Posted on 10:10 PTG

Kes Denggi semakin menjadi-jadi di negara kita. Dah berapa ramai nyawa melayang dek kerana penyakit bawaan nyamuk ini. Nyamuk ini cukup mengganggu dan sangat berbahaya sebagai penyebar pelbagai penyakit yang boleh membawa maut. Oleh itu kali ini CMM nak tunjukkan cara mudah untuk membunuh nyamuk ini, tanpa mengunakan ridsect yang mengandungi CFC. Cara ini bolehlah dianggap mesra alam.. hehehe...Cara ini sangat sesuai dipraktikkan di rumah, disekolah, Hospital ataupun di asrama.. by the way saya bukan nak ajak korang bunuh siapa tau.. cuma bunuh nyamuk jer...
Barang-barang yang diperlukan adalah: 
  1. 200 ml air 
  2. 50 gram gula merah 
  3. 1 gram ragi
  4. Botol plastik mineral 1,5 liter 
Cara-caranya:
Mula-mula, potong botol plastik di tengah. Simpan bagian atas/mulut botol.


Kemudian masukkan gula merah kedalam air panas, 
dan kacau sehingga larut. 
Biarkan sejuk  dan kemudian tuangkan
 ke dalam potongan bawah botol itu tadi

Dia nak Letupkan Sekolah

| Posted in | Posted on 9:36 PTG

Salam semua.. Kali ni CMM nak post satu video di mana seorang budak berumur lapan tahun menghubungi sebuah Demolition Company untuk meruntuhkan sekolah tempat dia bersekolah.. Cuba korang layan sendiri video audio ni.



Amacam? Dengar tak cara budak 8 tahun ni bercakap memang cayalah.. Kecik2 lagi communication skill dia memang tip top. Selain tu tegas pulak tu. Tapi yang tak boleh tahan, die nak, time Demolition Company runtuhkan sekolah dia, dia nak semua cikgu dia ada dalam kelas.. Siap nak bagi list lagi cikgu mana.. Dashyat!! benci betul die dengan cikgu die..

Tapi tu la.. moral of the story, cikgu jangan la bagi kerja sekolah banyak sangat kat budak2. Kalau boleh kat sekolah tu jangan bagi tekanan sangat. Biar diorang belajar dalam suasana yang kondusif. Cara pengajaran tu pun penting jugak tu. Jangan pulak cara pengajaran budak sekolah rendah sama macam budak universiti.. La. budak.. yang dia tau asyik nak bermain jer....Tapi aku tak tau la pendapat korang... hehehe..

Menikmati Pizza Extreme Cheese 6 Bersama.

| Posted in | Posted on 1:27 PTG

Nidron:            Hmmmm... Dah gaji ni so nak makan apa lunch nanti? apa kata kita  pegi makan pizza baru tu Nak tak?

Yasz:                Jom, aku ngidam ni nak makan pizza, Kita makan pizza baru tu Extreme Cheesy 6 Pizza nak tak? Semua cheese ada, ada Cheddar cheese, ada Mozzarella cheese, Parmesan cheese, Provolone cheese, Monterey Jack dan Romano Cheese. Hhmmmmm I Love cheese...

Bella:                Naik ikut...!! nak juga makan Extreme Cheesy 6 Pizza tu. Tgk dalam iklan tu teringin plak... Wawa, Nazir korang nak join tak?

Wawa:             Aku on jer.. aku pun mengidam bila dengar Yasz sebut banyak-banyak cheese tu..hmmm nyum-nyum..

Nazir:               Korang citer pasal Pizza Extreme Cheese 6 tu terliur plak aku. Aku nak join gak..gulp….

(Maka kelima-lima orang yang lapar ni pergilah menyerbu Restoran Pizza Hut Seksyen 7 Shah Alam untuk menikmati Pizza Extreme Cheese 6.)

Setibanya Di Restoran Pizza Hut;

Wawa:            Wei jangan la berebut menu tu. Buat malu jer lah.. Tunggu menu sampai..  
Nidron:           Nak order, Pizza Extreme Cheese 6 set 2, for four, lepas tu nak add topping Hawaiian Cheesy. Satu lagi nak order Sensasi Delight set for 1 Pizza Garlic Chicken Butter. Itu Saja.. Thank you.

Buat Lampu Hiasan Sendiri

| Posted in | Posted on 1:01 PTG


Kali ni di CMM nak bagi tutorial tunjuk ajar ataupun idea nak buat lampu hiasan sendiri kat umah. Macam lampu dalam gambar kat atas tu.  Ianya mudah senang, murah dan yang paling penting hasilnya pun cantik. Tak payah nak beli mahal2 kat Ikea.

      
Mula-mula sediakan barang-barang seperti gambar di atas:
- Botol Minuman air mineral
- Gam
-Pisau
- Lampu
- Sudu plastik yang biasa kita dapat bila beli makanan bungkus (banyak tau)

Kemudian potong batang sudu plastik seperti gambar di atas.

Selepas itu, potong bawah botol air mineral tadi untuk pengudaraan

Selepas itu, lekatkan sudu yang telah dipotong batangya seperti dalam gambar,
bermula daripada bawah botol.

Untuk bahagian muncung botol, lekatkan sudu plastik tadi menjadi bentuk bulatan
seperti gambar di atas.

Kemudian, lekatkan bulatan untuk muncung itu tadi,
dan masukkan lampu tadi ke dalam muncung botol air mineral itu tadi.

Selepas itu gantung la kat mana nak letak lampu ni..
tadaaaaaaaaa!!! siap.. Senang bukan..

TV Al Hijrah - Segalanya Bermula Di sini

| Posted in | Posted on 7:08 PTG

Negara kita bakal disajikan dengan siaran TV percuma baru yang bercorak KeIslaman iaitu TV Al-Hijrah.
TV-Al Hijrah merupakan stesen televisyen yang berpusat dan bersiaran penuh dari Pusat Islam Kuala Lumpur. Ia dikendalikan oleh Al-Hijrah Media Corporation, yang ditubuhkan dan dibiayai oleh kerajaan serta diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM).Ia juga bakal ditonton melalui saluran Astro dan juga melalui platform-platform baru seperti internet dan juga telefon bimbit.

TV Al-Hijrah akan memulakan siaran ujian pada 1 November dengan waktu siaran bermula pada jam 3.00 petang hingga 12.00 tengah malam, bagi hari Isnin hingga Khamis, manakala pada hujung minggu iaitu Jumaat hingga Ahad siaran bermula pada 12.00 tengahari dan tamat pada 12.00 tengah malam. Siaran ujian akan berjalan selama sebulan pada bulan November 2010 dan akan memulakan siaran penuh pada 1 Disember 2010.

Pelbagai program baru bakal disajikan untuk tontonan orang ramai di mana TV Al-Hijrah ini mensasarkan golongan kanak-kanak dan remaja berusia 4 hingga 17 tahun, golongan muda dan keluarga berumur 18 hingga 39 tahun. Siaran TV Alhijrah bersifat menyeluruh, bagi golongan Islam stesen televisyen Alhijrah akan menjadi sumber ilmu serta maklumat untuk meningkatkan pengetahuan manakala bagi yang bukan penganut Islam stesen televisyen Alhijrah membantu memperjelaskan tentang keindahan agama Islam yang sebenarnya.
Sesi memperkenalkan TV Al-Hijrah kepada media

TV Alhijrah telah membariskan rancangan-rancangan terbaik dari seluruh dunia, filem-filem yang mendapat rating tertinggi dan memenangi pelbagai anugerah, seperti:
  • Last Queen Of The Earth (Iran), 
  • Bila Cinta Bertasbih (Indonesia), 
  • The Memories of Tomorrow (Japan), 
  • Half of Confession (Japan), 
  • Leaps & Bounds (Turki) 
  • Winky Horse (Belanda). 
  • Siri Alauddin yang akan mengangkat drama tempatan pertama kali menggabungkan unsur sejarah Kesultanan Melayu serta penyebaran Islam yang dipersembahkan dalam bentuk CGI, Efek Khas, serat Kostum. 
  • Drama antarabangsa seperti King Farouq dan Saifullah Khaled Ibn Waleed dua siri drama terbaik Arab juga bakal menghiasi siaran TV Alhijrah. 
  • TV Alhijrah turut menyiarkan berita konprehensif, dokumentari dalam dan luar Negara. 
  • TV Al hijrah juga akan menayangkan animasi kanak-kanak terbaik dari Les Copaque “Pada Zaman Dahulu” buah tangan kedua selepas siri popular Upin dan Ipin
Mulai 1 Dis ini, TV-Al Hijrah akan mula bersiaran di lima kawasan iaitu Lembah Klang, Terengganu, Johor, Sabah dan Sarawak.
Frekuensi siaran TV Al-Hijrah

Di harap TV Al-Hijrah ini dapat mengubah atau menjadi santapan untuk para remaja untuk membina karekter menerusi pengisian program-program yang membina jiwa kalangan remaja yang secara tidak langsung dapat mengurangkan gejala sosial di kalangan remaja.

Tips Penjagaan Tayar Kenderaan

| Posted in | Posted on 12:15 PG

Tayar kenderaan adalah kompenen yang sangat penting bagi sesebuah kenderaan. Tayar yang berada dalam keadaan baik bukan saja melancarkan perjalanan anda, malah dapat menjamin keselamatan anda ketika berada di jalan raya. Oleh yang demikian pemeriksaan berterusan pada tayar kenderaan anda adalah sangat penting untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini daripada berlaku seperti tayar pecah, pancit, dan sebagainya. Ramai di luar sana yang mempunyai kenderaan (kereta atau motorsikal) selalu mengabaikan pemeriksaan terhadap tayar kenderaan mereka. Di sini, CMM ingin berkongsi sedikit tips mengenai tips pemeriksaan dan penjagaan tayar kenderaan kepada anda.


TEKANAN TAYAR
  1. Periksa tekanan angin semasa keadaan tayar tidak panas
  2. Jika perlu gunakan alat pengukur tekanan angin untuk mengukur tekanan keempat-empat tayar anda
  3. Periksa tekanan angin tayar kenderaan anda secara berkala sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pamkan angin jika perlu. Ini kerana, tekanan angin yang betul boleh menjimatkan penggunaan petrol.
  4. Jangan pam tayar anda melebihi tekanan maksima, seperti yang dicadangkan oleh pengeluar kenderaan anda.
  5. Periksa keadaan tayar pada bahagian dalam dan luar untuk mengenal pasti sebarang kehausan yang tidak rata. Jika terdapat tanda tayar haus, elak menggunakan kenderaan tersebut untuk perjalanan jarak jauh.
  6. Pastikan tiada rekahan pada tayar sebelum memulakan perjalanan terutamanya perjalanan yang jauh.
  7. Periksa tayar dan pastikan tiada serpihan kaca, batu ataulogam terlekat di celah bunga tayar.
  8. Elakkan menggerakkan roda steering semasa kenderaan tidak bergerak.


PENJAGAAN TAYAR KENDERAAN

  1. Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Sebagai contoh, jika Proton Wira 1.3 dan hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan tepat, semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. 
  2. Selepas mendapat saiz sesuai,Perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun).Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. 
  3. Mengenai saiz, cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm, ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. Huruf VR bermaksud, tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. 
  4. Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Bagaimanapun, kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik, jangka hayatnya lebih pendek. 
  5. Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang.
  6. Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah, ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang.

Adab Ketika Menguap Menurut Islam

| Posted in | Posted on 11:01 PTG

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya" . (Hadith Riwayat Bukhari)
Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka" . (Riwayat Imam Muslim)

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu" . (Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a. , katanya: Telah bersabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin" . (Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:
  1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.
  2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.
  3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.
  4. Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" , dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah" .
  5. Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Kerja.. Kerja... Kerja..

| Posted in | Posted on 2:40 PTG

Kerja.. kerja.. kerja...
Hidup kene la bekerja, kalau tak kerja nak makan ape,
tapi bila dah kat tempat kerja, macam-macam hal,
lepas tu tension dengan report, dateline,
Tapi ape nak buat, kalau tak kerja gaji takde..
nak pegi shopping pun tak boleh..
hmmmmm...

Mcm ni la riak muka aku di hari-hari bekerja

ISNIN
Masuk office jer tension banyak kerja yang tertangguh.
tapi still wat keje jugak sebab semangat sikit selepas bercuti pada hari ahad.


SELASA
Letih sikit, menguap kat office tu perkara biasa la tu,
kadang-kadang sampai boleh terlelap.. hehehe
kerja? gerak dengan slow compared hari Isnin

RABU 
Hah? banyak lagi kerja yang tak siap?
alamak terpaksa la stay back kat office siapkan mana yang termampu

KHAMIS
Hehehe... Kerja mostly dah siap..
tinggal sikit-sikit jer nak nak kena edit.

JUMAAT & SABTU
yeah!! Hari jumaat....
Esok cuti.. so hari ni nak balik awal lah..

PETANG AHAD
Huh? dah petang?
Tak sempat lagi nak g tgk wayang, nak shopping nak dating ni..
mcm mana ni?
MALAM AHAD
Arghhh!!! Esok keje la pulak..
aku baru nak rehatkan kepala..
Dah nak kena kerja esok la pulak..

Menara Jam Makkah :Tertinggi Di Dunia

| Posted in | Posted on 9:36 PTG

Musim haji telah pun bermula dimana rombongan pertama Haji daripada Malaysia telah pun tiba di Madinah pada 10/10/2010 lalu. Bagi musim haji kali ini, tetamu - tetamu Allah ini berkesempatan melihat sendiri projek pembesaran dan pembinaan bangunan yang bakal menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia yang masih lagi dalam pembinaan dan pembagunannya dijalankan oleh Saudi Binladin Group sejak tahun 2004.

Menara Abraj Al Bait yang dijangka siap pada 2011 nanti akan menjadi bangunan ke-2 tertinggi di dunia selepas Burj Khalifah. Bagunan ini setinggi 601meter iaitu 83 meter lebih tinggi dari Taipei Tower di Taiwan tetapi lebih rendah berbanding Burj Khalifa (setinggi 828 Meter). Menara Abraj Al Bait ini merupakan menara jam tertinggi di dunia. Kompleks bangunan ini diilhamkan oleh arkitek daripada Dar Al Handasah.

Projek ini merupakan projek pembangunan terbesar di dunia yang meliputi keluasan seluas 1.4juta meter persegi. Ia akan menempatkan ruang ibadah yang mampu menampung sehingga 10,000 orang. Menara tertinggi ini juga merupakan hotel bertaraf tujuh bintang untuk memberikan penginapan kepada jemaah haji. kompleks hotel ini menempatkan 3,000 bilik hotel yang mana kebanyakan daripada bilik-bilik ini menghadap Masjidil Haram dan Ka’abah. Selain itu, ia juga menempatkan shopping mall setinggi empat tingkat dengan parking lot yang mampu menampung sehingga 1000 kenderaan pada satu-satu masa. Manakala menara lainnya akan menempatkan 6000 unit rumah dan  terdapat kemudahan pusat conference untuk kemudahan pengunjung. Secara purata, ia boleh menjadi rumah kepada 100,000 orang.
Lakaran keseluruhan projek

Menara Jam yang juga adalah sebuah hotel (The Fairmont Makkah) adalah sebahagian daripada projek Abaj-Al Bait yang terletak hanya 50meter di hadapan Masjidil Haram. Jam di manara ini boleh dilihat pada jarak 17km pada sebelah malam dan 12km pada sebelah pagi. Menara jam ini adalah enam kali lebih besar daripada Menara Big Ben. Setinggi 601 meter dan mempunyai 95 tingkat bakal menjadi nadi kepada projek Abraj Al-Bait dan bakal mengatasi ketinggian bangunan hotel tertinggi di dunia pada masa ini yang terletak di Dubai iaitu Emirates Park Tower.
Ketinggian 591m telah ditambah menjadi 601m

Di menara hotel inilah terletaknya jam empat muka yang tebesar di dunia mengalahkan Allen-Bradley Clock Tower yang terletak di Milwaukee, Wiscocsin AS. Setiap permukaan jam adalah berdiameter 151 kaki dan dilengkapi dengan 2juta lampu LED. Ia juga mempunyai jarum jam terbesar di dunia, lebih besar daripada jam di Cevahir Mall di Istanbul.

Ujian selama 3 bulan terhadap jam ini telah dibuat sejak 11 August 2010 ( 1 Ramadhan 1431 Hijrah). Buat masa ini hanya satu permukaan jam sahaja yang siap diliputi dengan 90juta keping mosaic kaca. Setaip permukaan jam tertulis dengan perkataan dalam bahasa arab "Allah" dan dilengkapi dengan beribu lampu LED.

Jam ini telah direka oleh engineer dari German dan Swiss yang menelan belanja sebanyak $800juta dan berdasarkan standard waktu Arab iaitu (+3 GMT).


INSIDEN
Sepanjang pembinaan, Kompleks Abraj Al Bait ini telah menyaksikan dua insiden kebakaran. Kejadian pertama berlaku di tingkat 32 Menara Hajar pada 28 Oktober 2008. Seramai 400 orang bomba bertungkus lumus untuk memadamkan kebakaran tersebut. Dalam insiden yang mengambil masa selama 10jam ini menyebabkan sembilan tingkat di menara ini telah hangus terbakar.

Kejadian kedua pula belaku di Menara Safa pada 1 May 20009. Mengikut saksi, kejadian berlaku spada waktu selepas Asar, semasa kerja-kerja pembinaan masih dibuat. Kebakaran dikatakan bermula ditingkat 14 sehingga tingkat ke-20 menara tersebut.

Perkembangan projek sehingga Ogos 2010

Tawau Berdepan Gempa Bumi Kuat

| Posted in | Posted on 7:44 PTG


KUALA LUMPUR - Jabatan Meteorologi tidak menolak kemungkinan gempa bumi bersaiz sederhana menghampiri 6 pada skala Richter mungkin berlaku di Tawau, Sabah pada masa depan.

Pengarah Bahagian Geofizik dan Tsunami, Jabatan Meteorologi, Dr. Mohd. Rohaidi Che Abas berkata, kemungkinan itu diambil kira daripada kekerapan gempa bumi yang berlaku di kawasan-kawasan sekitar Tawau, Kunak, Sandakan dan Lahad Datu di Sabah.

 
"Ini kerana sejak minggu lepas hingga semalam tiga gegaran lemah telah dicatatkan di kawasan terlibat yang berukuran 2.6 hingga 3.8 pada skala Ricther.

"Meskipun kawasan terlibat merupakan kawasan berisiko dilanda gempa namun kekerapan yang berlaku menghairankan kami," ujarnya kepada Kosmo! di sini semalam.

Justeru, menurut Mohd. Rohaidi, pihaknya akan memantau 24 jam sehari untuk melihat perkembangan semasa kemungkinan berlaku lagi gempa bumi di Tawau.

Menurut rekod, gempa paling kuat pernah dicatatkan di Sabah ialah di Lahad Datu pada tahun 1976 iaitu berukuran 5.8 pada skala Richter.

KOSMO

Terkejut aku baca news pagi ni kat Kosmo Online. Mana taknya, Tawau tuu... Kampung aku tu. Sebelum ni hmmmm dalam minggu ni 12 Oct, 14 Oct dan baru-baru ni 18 Oct ada laporan mengatakan kat Tawau ada gempa bumi kecil. Sebenarnya sejak aku duduk Tawau memang ada lah kadang-kadang tu gempa bumi. Tu pun sebab Filipina yang dilanda gempa dan gegaran dapat dirasakan sampai ke Tawau. Tapi sejak akhir-akhir ni makin kerap jer laporan gempa bumi kat Tawau ni. Ada gunung berapi ker? hmmm ntah la.. Risau la, aku dengar berita macam ni.

Aku doakan keselamatan dan kesejahteraan seluruh warga Tawau. Semoga Allah melindungi  warga Tawau dan juga family aku kat sana. Amin....



Showcase Maher Zain Di Malaysia

| Posted in | Posted on 8:17 PTG

Ahad, 17 Oktober 2010 23:57 Amirul Letfee
Dipetik dari malaysiaharmoni.com






SHAH ALAM – “Terima Kasih!” kata Maher Zain kepada lebih 1,400 peminatnya yang memenuhi Auditorium di Wisma MBSA, Shah Alam Jumaat lepas - satu persembahan penuh erti yang menghiburkan dan sangat mengujakan.

Penyanyi dari Sweden itu berada di Malaysia sejak 3 Oktober yang lepas dalam siri lawatannya ke Malaysia. Kedatangan penyanyi yang terkenal dengan lagu Insya-Allah itu dibawakan oleh Pusat Perlindungan dan Bimbingan Remaja Puteri, Raudhatus Sakinah. Kemuncak kepada siri lawatan Maher Zain ke Malaysia kali ini ialah Showcase Maher Zain pada sebelah malam 14 dan 15 Oktober di Wisma MBSA, Shah Alam.

Tricky Maths

| Posted in | Posted on 10:01 PTG

  Hari ini di CMM nak kasi satu soalan tricky untuk pembaca-pembaca dan blogger diluar sana. Siapa boleh jawab dia memang otai maths.. Tapi tak ada hadiah la.... Boleh kan...



1st Award

| Posted in | Posted on 9:31 PTG

Dapat Award? tak sangka plak. Ni yang buat aku jadi excited berblogging ni. Award ni kira motivasi la bagi aku untuk terus berblogging. Terima kasih la kepada blogger aja sebab bagi award kat saya. Aja orang pertama yang bagi award sejak berkecimpung dalam dunia blogging.. (mcm poyo je ayat aku). 

Ini la award nyer...
Pastu nak cerita plak ni, hari tu aku follow la satu blog ni, aku follow sebab banyak info yang aku nak dari blog tu especially pasal blogging ni. Jadi aku pun kebetulan jadi follower yang ke-666. Tak lama lepas tu yiedpozi kata aku bakal dpt hadiah misteri.. hehehe.. Alhamdulillah. Thanks to you Yied pozi. Aku pun tak sangka dalam blog pun ada contest2 ni. Tapi mcm ni pun buat blogging jd meriah kan!! Cuba korang pegi usha kat yiedpozi kalau tak percaya...

screen shot dari blog Yiedpozi; minta izin yer...



Link exchange: