KELAB CMM

Upcoming Movies in 2012

| Posted in | Posted on 10:28 PTG

Hi semua, tahun 2011 bakal meninggalkan kita. Banyak yang dah kita lalui, pahit manis dalam tahun 2011 kan. Whishlist tahun 2011 pun maybe ade lagi yang tak terlaksana.. ye tak?

Ok la, hari ni CMM just nak update upcoming movies pada tahun 2012 yang mesti atau wajib tonton. Excited nak tunggu favourite movie ni bakal keluar. Kebanyakan daripada movie movie ni adalah movie kesinambungan  atau sequel dari yang lepas. 

Jom kita usha,

JANUARI 2012


Underworld: Awekening:
Synopsis: Kate Beckinsale, star of the first two films, returns in her lead role as the vampire warrioress Selene, who escapes imprisonment to find herself in a world where humans have discovered the existence of both Vampire and Lycan clans, and are conducting an all-out war to eradicate both immortal species.
Sequel: 
  • Underworld (2003)
  • Underworld: Evolution (2006)
  • Underworld: Rise of the Lycans (2009)
  • Underworld: Awekening (2012)




FEBRUARY 2012


Ghost Rider: Spirit of Vangeance
Synopsis: Johnny Blaze returns in the sequel to the 2007 comic book movie.The story sees Johnny Blaze, aka Ghost Rider (Nicholas Cage), hiding out in remote Eastern Europe and struggling to repress his curse. Blaze is recruited by a sect to take on The Devil (Ciaran Hinds), who wants to take over his mortal son’s body on the kid’s birthday. Idris Elba plays an alcoholic warrior monk tasked with finding Ghost Rider. Johnny Whitworth plays a criminal who is recruited by The Devil to find the boy and is later turned into a demonic creature





MARCH 2012


Wrath of the Titans
Synopsis: After Ares betrays Zeus to the Titans, Perseus treks to the underworld to rescue Zeus, overthrow the Titans and save mankind.A decade after his heroic defeat of the monstrous Kraken, Perseus—the demigod son of Zeus—is attempting to live a quieter life as a village fisherman and the sole parent to his 10-year old son, Helius. Meanwhile, a struggle for supremacy rages between the gods and the Titans. Dangerously weakened by humanity’s lack of devotion, the gods are losing control of the imprisoned Titans and their ferocious leader, Kronos, father of the long-ruling brothers Zeus, Hades and Poseidon. The triumvirate had overthrown their powerful father long ago, leaving him to rot in the gloomy abyss of Tartarus, a dungeon that lies deep within the cavernous underworld.

Perseus cannot ignore his true calling when Hades, along with Zeus’ godly son, Ares (Edgar Ramírez), switch loyalty and make a deal with Kronos to capture Zeus. The Titans’ strength grows stronger as Zeus’ remaining godly powers are siphoned, and hell is unleashed on earth. Enlisting the help of the warrior Queen Andromeda (Rosamund Pike), Poseidon’s demigod son, Argenor (Toby Kebbell), and fallen god Hephaestus (Bill Nighy), Perseus bravely embarks on a treacherous quest into the underworld to rescue Zeus, overthrow the Titans and save mankind.


APRIL 2012


American Reunion
Synopsis: In the comedy American Reunion, all the American Pie characters we met a little more than a decade ago return to East Great Falls for their high-school reunion. In one long-overdue weekend, they will discover what has changed, who hasn't and that time and distance can't break the bonds of friendship.
It was summer 1999 when four small-town Michigan boys began a quest to lose their virginity. In the years that have passed, Jim and Michelle married while Kevin and Vicky said goodbye. Oz and Heather grew apart, but Finch still longs for Stifler's mom. Now these lifelong friends have come home as adults to reminisce about—and get inspired by—the hormonal teens who launched a comedy legend.


MAY 2012


The Avengers
Synopsis: The Avengers will bring together the super hero team of Marvel Comics characters for the first time ever, including Iron Man, Captain America, Thor, The Hulk and more, as they are forced to band together to battle the biggest foe they’ve ever faced.



Battleship
Synopsis: Aliens, known as The Regents, arrive on Earth to build a power source in the ocean when they come in contact with a navy fleet.


Men In Black III (2012)
Synopsis: The MIB duo of Agent Jay (Will Smith) and Agent Kay (Tommy Lee Jones) are back in action. When the world is threatened by an evil alien, Agent Jay travels back in time to 1969, where he teams up with the younger Agent Kay to stop an evil villain named Boris (Jemaine Clement) from destroying the world in the future. Emma Thompson will play take-charge MIB operative Agent Oh, who is monitoring a prison breakout.



JUNE 2012


Snow White and the Huntsman
Synopsis: Snow White, a princess, escapes her evil stepmother with the help of a huntsman who was supposed to kill her but instead trains the princess to fight back


Madagascar 3: Eurpe Most Wanted
Synopsis: Alex the Lion, Marty the Zebra, Gloria the Hippo, and Melman the Giraffe are still fighting to get home to their beloved Big Apple; King Julien, Maurice and the Penguins are along for the adventure. This time the road takes them through Europe where they find the perfect cover: a traveling circus, which they reinvent Madagascar style!


Jack The Giant Killer
Synopsis: A drama that takes an adult look at the Jack and the Beanstalk legend. When a princess is kidnapped, the long-standing peace between men and giants is threatened. A young farmer is given an opportunity to lead a dangerous expedition to the giants' kingdom in hopes of rescuing her



G.I Joe: Retaliation (2012)



JULY 2012
The Amazing Spiderman (2012)
Synopsis: Peter Parker (Andrew Garfield) is going back to high school when the next "Spider-Man" hits theaters in the summer of 2012. The film will focus on a teenager grappling with both contemporary human problems and amazing super-human crises.


Ice Age: Continental Drift
Synopsis: The 4th installment of the "Ice Age" franchise sees Manny, Sid, Diego, Ellie and Scrat frozen solid and accidentally defrosted in a museum in present day.


The Dark Knight Rises (2012)
Synopsis: Eight years after the events of The Dark Knight, Batman faces challenges from the brutal Bane and the stealthy Catwoman.



AUGUST 2012
The Expandables
Synopsis: Sylvester Stallone told the LA Times that if The Expendables does well, investors would likely fund a sequel for which he has "an idea ready to go." He did not reveal any plot details though.



SEPTEMBER 2012


Resident Evil 5: Retribution (2012)




OCTOBER 2012


Paranormal Activity 4




The Texas Chainsaw Massacre 3D
Synopsis: Based on the 1974 film, "The Texas Chainsaw Massacre," directed by Tobe Hooper. The story will pick up immediately where Tobe Hooper's original left off before flashing forward 35 years.

NOVEMBER 2012

James Bond: Skyfall
Synopsis: The story is set to begin where James Bond ended after Quantum of Solace. Little else is known about the plot.


The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2


DECEMBER 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey
Synopsis: This prequel to The Lord of the Rings trilogy follows Bilbo Baggins, an upstanding member of the "little people,” on the hazardous journey with Gandalf the Grey. Together with 13 fortune-seeking dwarves, Bilbo Baggins will be swept out his door and into a dangerous but grand adventure through the Lonely Mountains, where he must contend against all manner of enemies, from dragons, to giant spiders, hostile elves, ravenous wolves, and – perhaps the most perilous of all – a subterranean creature named Gollum from whom Bilbo wins a magical ring (the ring that rules them all) in a riddling contest




Actually ade banyak lagi movie yang bakal ditayangkan pada tahun 2012, but so far yang masuk dalam list yang CMM nak tonton yang ni la. Ini pun tak termasuk filem melayu lagi...
So korang mcm mana, movie mana korang nak tgk?

Khasiat & Teknik Mandi Terbaik

| Posted in | Posted on 10:52 PG


Hi semua, dah lama tak update blog ni. Susah nak cari masa yang sesuai kot.. hehehe.. Oklah kali ni nak bagi info mengenai kelebihan mandi yang maybe kita ambil ringan atau tak tahu langsung.

Menurut Kajian terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus.


Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.


Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya. 

Filem Al-Hijab

| Posted in | Posted on 9:13 PTG

Salam, baru-baru ni pada 03 October 2011, CMM berkesempatan untuk menyaksikan tayangan eksklusif filem Al-Hijab bersama Media Hiburan dan juga barisan pelakon dalam filem Al-Hijab ini di Cathay Cineplex di e@curve, Damansara..



Fathia dan Umi Maimun Ditemuramah sebelum tayangan bermula

Sedikit review mengenai movie ini adalah berkisar seorang Pelakon iaitu Rafael (Pierre Andre) yang mulanya adalah sekadar pelakon tambahan dan untuk komersial saje. Dengan Bakat yang dimilikinya sebuah syarikat telah menawarkan watak utama untuknya dan iainya adalah cerita hantu. Masalah Rafael ni, dia kurang percaya dengan hantu dan tidak takut dengan semua tu. So demi filem yang bakal dibintanginya, Rafael ni buat macam-macam supaya feel takut tu ada dan nampak dalam lakonannya nanti. Tgk DVD hantu la, pegi tempat-tempat yang keras la dan macam-macam lagi tapi tak juga dapat feel yang die nak.

Sehinggalah pada suatu hari, Rafael terdetik untuk membuka Hijabnya. Rafael telah dihubungi oleh seseorang yang mengenali arwah ibunya (lakonan Umi Maimun) melalui sms untuk membantunya membuka hijabnya. Dan dari sini lah bermula episod yang cukup meyeramkan dalam hidup Rafael kerana hijabnya telah dibuka dan dia boleh nampak apa sahaja yang mata kasar seorang manusia biasa tak boleh nampak.

Secara keseluruhan, filem ni memang best dan cukup, cukup, cukup ... haaa... 3 kali cukup menyeramkan dan suspen. Namun dalam seram-seram tu ada jugak diselitkan humor bile Rafael menumpang untuk ke bandar menaiki Pick-up. Ending sedikit tergantung mungkin senang kalau nak buat sequal kot. But Overall this Al-Hijab Film i give 4.5 star. Kategori rugi kalau tak tengok...

Lagi 3 Buffered Earning.

| Posted in , | Posted on 10:54 PTG

Salam, macam dah lama dah tak update blog CMM ni.. Bz sikit la.. Tapi dalam Bz2 ni, bile buka akaun nuffnang, terkejut.. happy.. dan Syukur Alhamdulillah.. BE yang dulu tu semua dah tamat,dah jadi metered Earning dah pun. Tapi yang bestnyer tu nuffnang bagi lagi 3 BE yang baru. Tak putus2.. Thanks nuffnang . Harap2 berterusan mcm ni.. hehehehe.. So peluang mcm ni tak patut dilepaskan..

Harap dapat lagi lepas ni.....

Hacker Mencuri £ 35k Dengan Menggunakan Laman Facebook

| Posted in | Posted on 10:47 PG

Seorang penjenayah siber telah berjaya mencuri £ 35.000 dari akaun bank jiran-jiran beliau dengan menggunakan maklumat yang dipaparkan pada Facebook halaman profil mereka.

Iain Wood, 33, Newcastle, akan mengumpul maklumat mengenai sasaran dari laman rangkaian sosial Faceboobk untuk mendapatkan soalan-soalan  keselamatan dan mencuri wang untuk berjudi.

Newcastle Crown Court diberitahu bagaimana dia berpura-pura menjadi jiran-jiran dalam blok menara itu untuk mendapatkan kata laluan akaun simpanan bank dan kad bank lalu memintas akaun mereka.

Sumber - Yahoo News

Modus operandi, dia akan menghubungi pusat khidmat pelanggan dan berkata dia tidak ingat kata laluan. Pihak bank akan bertanya soalan keselamatan seperti tarikh lahir serta nama ibu dan dia mampu untuk memberikan maklumat yang betul dalam beberapa kes.

Dia akan berkawan dengan orang-orang di dalam Facebook dan mendapatkan nama pengguna mereka ini, dan kemudian dia akan mencuba pada laman web bank, atas dasar mereka menggunakan kata laluan yang sama.

Wood dapat menipu sistem selama dua tahun sehingga dia menjadi leka dan mula memindahkan wang daripada akaun seorang jirannya dan terus ke dalam sendiri.

Penipuan rumit beliau digagalkan apabila salah satu mangsa dihubungi pihak  bank atas penarikan balik £ 1.500 dan pihak polis telah dipanggil.

Wood telah dipenjara selama 15 bulan untuk kesalahan yang berlangsung antara Jun 2008 dan Jun 2010.

Pengajarannya di sini, berhati-hati dengan profil facebook anda. Jangan berikan maklumat yang terlalu detail seperti alamat, no. telefon dan sebagainya..

Extra Carefull Semasa Membeli Kuih Raya

| Posted in | Posted on 11:24 PG

Salam Ramadhan kepada semua, hari ni dah masuk hari ke-17 kita berpuasa. Lagi dua minggu dah nak Raya. So persiapan raya mcm mana tahun ni? Baju Raya berapa pasang? Kuih raya buat sendiri ker or main tunjuk jer kat kedai? Ok bercerita pasal kuih raya ni, tak kira la biskut ker, kek ker dan yg sewaktu dengannya. Perlu diingatkan kepada semua umat Islam yang membeli kuih raya tu supaya extra carefull mengenai ingredients kuih-kuih tu. Diingatkan jangan beli kuih raya yang diperbuat or mengandungi bahan Pure Creamery Butter-Golden, sebab bahan ni dah disahkan tidak halal oleh Jakim. 


Just Join Faceblog

| Posted in | Posted on 5:29 PTG


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Buferred Earning Ke-3 dari Nuffnang

| Posted in , | Posted on 10:51 PTG

Salam semua, hari ni dah masuk hari 10 kita berpuasa, semoga amalan kita diterima. Ok la, nak dijadikan cerita blog CMM ni dah nak masuk setahun dah. Trafik pun takde la ramai mana, tapi dalam bulan ni jer dah dapat 3 BE dari nuffnang. Yang terbaru sekali tu yang kempen Perodua Tweckbot tu. Ni kira 1st time dapat BE la ni.. Sebelum ni just dapat campaign jer.. Rezeki bulan puasa la agaknya, Alhamdulillah. Pendapatan semasa tu takde la banyak mana pun, tapi ade la.. tu pun dah kira syukur. Anyway Tima Kaseh to Nuffnang sebab bagi BE, nanti kalau BE ni dah tamat jangan lupa bagi lagi.. Hehehehe


10 Bangunan Tertinggi Di Bumi 2011

| Posted in | Posted on 11:04 PTG

Salam ramadhan kepada semua pembaca or peminat blog CMM.. peminat?? mcm la ade.. hehehehe.. Ok lah, kali ni sebenarnya takde idea nak tulis ape, tapi nak tulis jugak entry ni walaupun dah tau mesti ramai orang di luar sana dah tulis pasal bangunan tertinggi di dunia ni kan.. Takpe kita layan jer, manalah tau yang saya tulis ni berlainan. hehehehe...


Sekarang ni, bandar-bandar besar di dunia berebut-rebut nak bina bangunan pencakar langit yang tinggi-tinggi kan. Hmmmm.. ni tanda-tanda kiamat lah ni. Anyway jom kita lihat senarai bangunan pencakar langit di sekitar bumi ini yang disusun mengikut tinggi struktur (tinggi dari tapak tanah hingga unsur struktur tertinggi) dan titik tertinggi bangunan.


1. Burj Khalifah, Dubai, Emeriah Arab Bersatu.


Merupakan sebuah pencakar langit teramat tinggi yang didirikan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, dan juga struktur binaan manusia tertinggi yang pernah dibina dalam sejarah, pada 828m. Bangunan ini mempunyai 163 tingkat dan pembinaannya mengambil masa selama lebih kurang 5 tahun. Siap dibina pada tahunn 2009.

Burj Khalifah telah dirasmikan pembukaannya pada 4 Januari 2010. Bangunan ini mempunyai lift tercepat dengan kecepatan 60 km / jam. Bangunan ini memiliki rekod lantai terbanyak: 163 lantai (sebelumnya dipegang oleh Willis Tower dan World Trade Center – 110 Lantai).







2. Taipei 101, Taipei Taiwan.
Taipei 101 ialah sebuah pencakar langit yang mempunyai 101 tingkat dan terletak di ibu kota Taiwan iaitu Taipei. Mempunyai ketinggian setinggi 509m.  Mula dibina pada tahun 1999 dan siap pada tahun 2004. Dibuka secara rasmi pada 31 December 2004.

Bangunan ini mempamerkan penggunaangentian optik dan capaian internet menggunakan satelit yang mencapai kelajuan sehingga 1 gigabit per saat. Lifnya mampu membawa pengunjung daripada tingkat bawah ke tingkat 89 dalam masa kurang daripada 39 saat. Pengunjung juga boleh menaiki tangga ke balai pemerhati di tingkat ke-91. Sebuah teknologi mengawal kesan bencana alam terletak di tingkat ke-88 mampu mengawal kestabilan bangunan terhadap ancaman gempa bumi, taufan, dan angin. Teknologi ini mampu mengurangkan sehingga 40% pergerakan menara.








3. Pusat Kewangan Dunia Shanghai, China


Pusat Kewangan Dunia Shanghai adalah menara mega tinggi yang terletak di Shanghai, China. Menara ini mempunyai pelbagai kegunaan seperti pejabat, hotel, muzium, geladak pemerhati, medan letak kereta dan kedai.

Menara pencakar langit tersebut ini mencapai ketinggian 494.4m dan siap dibina pada tahun 2008. Dibuka secara rasmi pada 30 ogos 2008. Ia juga mempunyai 101 bilangan tingkat


Features yang paling khas dari design bangunan adalah lubang berukuran besar di puncak yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan angin. Bangunan ini letaknya bersebelahan dengan Jin Mao Tower.




Puasa Bukan Alasan untuk Tidak Makan Secara Sihat

| Posted in | Posted on 9:20 PTG


Ramadhan menjelma lagi. Apa yang terbayang di kotak fikiran kita tidak lain dan tidak bukan ialah kemeriahan pasar atau bazar Ramadhan. Ia seakan-akan pesta menjual makanan. Begitu meriah dengan pelbagai jenis kuih-muih, lauk-pauk serta minuman yang disediakan khusus buat juadah berbuka. Setelah seharian berpuasa, pastinya pelbagai juadah akan dibeli apabila berkunjung ke pasar atau bazar Ramadhan ini. Pada masa ini, apa saja yang teringin pasti akan dibeli tanpa memikirkan adakah kita mampu untuk makan kesemua makanan tersebut. Apa yang paling penting, rata-rata antara kita mula mengetepikan amalan makan secara sihat semata-mata kerana berpuasa.

Kenapa perlu makan secara sihat pada bulan Ramadhan ?

Makan secara sihat perlu dijadikan amalan setiap masa. Ini lebih-lebih lagi semasa menjalani ibadah puasa. Ini adalah penting untuk mengelak beberapa masalah kesihatan seperti sembelit, makanan tidak hadam, kembung perut, kandungan gula rendah dalam darah dan sebagainya. Sekiranya masalah ini berlaku pastinya ia boleh mengganggu seseorang itu berpuasa dengan selesa dan menghayati fadhilat di bulan Ramadhan.


Amalan pemakanan sihat di bulan Ramadhan

Kunci kepada amalan makan secara sihat iaitu makan pelbagai jenis makanan secara sederhana dan seimbang perlu diamalkan walaupun di bulan puasa. Kita mesti mengambil makanan dari semua kumpulan makanan berdasarkan kepada Piramid Makanan Malaysia iaitu nasi, roti, bijirin dan hasil bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran, ikan, ayam, daging dan kekacang, susu dan produk tenusu serta sedikit minyak, lemak, gula dan garam. Selain daripada itu, kita juga perlu mengambil air yang mencukupi sama ada dalam bentuk minuman ataupun sup.


Kacang Soya Berbahaya Kepada Manusia?

| Posted in | Posted on 8:57 PTG

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.


Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).

(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)

(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Chernobyl Bandar Kosong Tiada Penghuni

| Posted in | Posted on 11:25 PTG

Hai...Korang mesti dah tengok filem Transformer Dark of the Moon kan... ade tak korang perasan lokasi di mana Optimus Prime pertama kali bertembung dengan Shockwave. Ala.. tempat tu maccm kilang lama yang telah ditinggalkan. Ingat tak? Kalau korang nak tau, lokasi sebenar itu adalah di Pripyat, Ukraine. Korang tau tak bandar tu sebenarnya memang dah lama ditinggalkan dan tidak berpenghuni sejak tahun 1986. Nak tau kenapa? jom kita baca selanjutnya.




Bandar ini adalah sebuah bandar yang telah ditinggalkan dan dikosongkan. Semuanya gara-gara insiden kemalangan yang berlaku di Pusat Janaan Kuasa Nuklear Chernobyl pada April 1986. Seluruh alam sekitar telah tercemar dengan kesan radioaktif dan pada manusia pula walaupun sudah beberapa generasi namun kesannya masih lagi tidak hilang sepenuhnya. pihak berkuasa tempatan telah mengarahkan pengosongan bandar Pripyat ini dalam masa satu hari selepas kejadian itu berlaku. Disebabkan pencemaran itu masih ada maka sehingga ke hari ini Bandar itu ditinggalkan tanpa berpenghuni. Seolah-olah seperti bandar berhantu, binaan yang banyak tapi tidak berpenghuni.



Ukrain bercadang untuk menjadikan lokasi bencana nuklear terburuk di dunia sebagai kawasan pelancongan kepada umum tahun depan. Zon yang dikurung sekitar Chernobyl akan dibuka dalam radius 30 batu untuk membolehkan pelancong melihat sendiri kawasan yang telah musnah akibat letupan nuklear dari kilang nuklear di Chernobyl. Selain bandar Chernobyl bakal dijadikan tempat pelancongan utama, kawasan bandar Pripyat juga bakal menerima pelancong walaupun bandar itu kini telah ditinggalkan akibat bencana yang berlaku.



Sepanjang pelancong melawat kawasan sekitar, pelancong diminta untuk bergerak dalam kumpulan demi menjaga keselamatan pelancong. Wujud syarikat yang ingin menjalankan perkhidmatan melancong ke daerah larangan,namun demikian kerajaan Russia tidak membenarkannya kerana itu kawasan haram dan melawat ke kawasan tersebut tidak dapat menjamin keselamatan pelancong. Rancangan pelancongan ke kawasan ini disokong oleh pegawai PBB kerana pelancongan ke Chernobyl boleh membantu pengajaran penting dalam keselamatan nuklear.





penduduk diarahkan untuk mengosongkan rumah dan tidak perlu membawa apa-apa kerana mereka diberitahu tempoh darurat hanya sementara. sebaliknya, sehingga kini, setelah berpuluh tahun, kota tersebut masih menjadi kota mati. 

Stesen Janakuasa Chernobyl terletak di Pripyat, Ukraine ialah sebuah stesen janaelektrik yg menggunakan tenaga nuklear, mempunyai 4 reaktor yg berkeupayaan membekalkan 1000 MegaWatt tenaga elektrik setiap satu

pada 26 April 1986 kira-kira pukul 1:23 pagi waktu tempatan, kegagalan reaktor 4 di stesen tersebut menyebabkan terjadinya bencana nuklear terburuk dlm sejarah, membunuh lebih dari 50 penduduk termasuk kanak-kanak dan pekerja, 300 000 lagi terpaksa berpindah dan lebih 600 000 disyaki terkena dedahan radiasi

sehingga ke hari ini, daerah chernobyl telah ditinggalkan sejak bencana tersebut berlaku..

Sejarah janakuasa
  • dibina atas sebab keperluan tenaga elektrik yg tinggi
  • Ukraine pada ketika itu di bawah pemerintahan Soviet Union (sehingga 1991)
  • janaelektrik nuklear dipilih kerana Ukraine mempunyai lambakan uranium berbanding arang dan minyak
  • stesen dibina di bandar Pripyat kerana lebih hampir dengan penempatan pekerja dan keluarga merekaPunca letupan
kegagalan ujian utk mengenalpasti kesan apabila reaktor digerakkan pada tenaga yg rendah

Sistem reaktor
  • dinamakan RBMK Reactor, (reaktor bolshoy moshchnosty kanalny)
  • satu-satunya reaktor yg menggunakan air sebagai penyejuk dan grafit sebagai moderator
  • prinsip rekaan diambil dari reaktor yg menghasilkan plutonium
  • Rusia menggunakannya sebagai reaktor tenaga dan menghasilkan plutonium

Susunan kejadian


25 April 1986:

1:00 pm
  • Anatoly Dyatlov (ketua jurutera) membuat persiapan utk melaksanakan ujian, Control Rods diturunkan di dlm reaktor, lalu memperlahankan tindakbalas kimia
2:00 pm 
  • langkah seterusnya, mematikan sistem penyejukan kecemasan, dimana ianya melanggar protokol keselamatan stesen
  • Anatoly meminta supaya ujian dilakukan pada waktu malam
  • bandar Kiev yg menggunakan tenaga dari stesen chernobyl telah diberitahu mengenai ujian tersebut
  • waktu malam dipilih kerana bandar Kiev kurang menggunakan tenaga elektrik berbanding waktu siang
11:10 pm 
  • permintaan utk menjalankan ujian pada waktu malam telah diluluskan
  • operasi reaktor diperlahankan ke tahap terendah

26 April 1986:12:00 am
  • jurutera mendapati yg reaktor beroperasi pada tahap terlalu rendah sehingga hampir mematikan reaktor
  • Anatoly mengarahkan supaya control rods dinaikkan semula utk mempercepatkan tindakbalas kimia
  • tenaga meningkat secara mendadak, secara otomatik pam air dihidupkan dan air penyejuk di sekitar reaktor disalir keluar
  • reaktor kehilangan air penyejuk dan menjadi terlalu panas
1:23 am
  • akibat terlalu panas, tenaga yg terhasil meningkat terlalu tinggi
  • disebabkan panik, control rods diturunkan serta merta
  • control rods tersekat, lalu menyebabkan letupan

Kebakaran 
  • kebakaran berlanjutan sehingga berbulan-bulan
  • 3 lagi reaktor masih dibiarkan berfungsi
  • kerajaan dan orang awam diberitahu semuanya dlm keadaan terkawal
  • mereka meminta bantuan pakar dari Moscow utk menyiasat kejadian
Konspirasi
  • orang awam mendapat khabar angin tentang simtom yg berlaku terhadap ahli bomba
  • kanak-kanak diberi pil iodin sebagai antibodi 
  • darurat diisytiharkan, polis meminta penduduk tidak keluar rumah dan menutup tingkap
  • namun, penduduk tidak mengetahui sebab sebenar darurat tersebut
Pemindahan
  • kerajaan menyediakan 3 hari utk proses memindah penduduk
  • sekitar 10km radius dari stesen termasuk dlm zon perlu-pindah
  • 5 hari kemudian, zon perlu-pindah diperluas ke 30km radius

Kesan
  • pasukan bomba adalah yg terawal mengalami kesan radiasi
  • mereka mengalami muntah dan gusi berdarah, gigi dan rambut mulai gugur, kulit menjadi lebam dan berdarah, kebanyakan mereka mati
  • radiasi yg dibebaskan adalah melebihi 100 bom nuklear yg digugurkan di hiroshima dan nagasaki, dan tersebar sehingga ke Sweden
  • dari 1992-2004, 4000 kes kanser tiroid dikesan di Rusia, Ukraine dan Belarus
  • kanak-kanak seluruh eropah mengalami penyakit, susu tercemar dipersalahkan
Pemulihan tapak
  • robot yg dibawa dari Jerman utk proses pembersihan, turut mengalami gangguan radiasi dan tidak berfungsi dgn betul
  • sebagai ganti, seramai 800,000 pekerja dibawa masuk, mereka digelar liquidators













Tapi apa yang pasti ini semua bukan angkara Decepticons ataupun Autobots. Ini semua adalah bencana buruk akibat kelalaian manusia sendiri. 

Makanan Terbaik Untuk Kita

| Posted in | Posted on 7:22 PTG


Salam, blog ni macam dah berhabuk dah, lama tak update. Baru ada kesempatan nak update. Ok lah, kali ni CMM nak berkongsi beberapa makanan terbaik di dunia:

Buah Delima
Fiman Allah: " Dan (Kami jadikan) kebun - kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima yang sama dan yang tidak sama (bentuknya), Perhatikanlah kamu pada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya.." Surah Al- An'am ayat 99


Kismis
Dalam Tibb An-Nabawi menyebut hadis yang bermaksud: " Sebaik - baik makanan ialah buah zabib (kismis). Ia menghilangkan keletihan, menguatkan urat saraf, meredakan kemarahan, mencerahkan warna kulit dan mengharumkan bau hidung serta mulut"


Kurma
Firman Allah swt dalam surah Maryam: Ayat 25-26. "Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu"


Habbatus Sauda'
Sabda Rasulullah: "Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda' ini, kerana padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali as - saam (mati)" Hadith Riwayat Hadith dan Muslim


Za'faran
Sayidina Ali pernah menyatakan: " Sesiapa mengambil sebahagian za'faran dan su' di satu bahagian dicampur dengan madu, diminum sebanyak dua sudu pada setiap hari, maka ia dikagumi tentang ingatannya, sehingga dituduh melakukan sihir "


Madu
Firman Allah: " Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam - macam warnanya, di dalamnya terdapat penawar yang menyembuhkan bagi manusia" Surah An - Nahl ayat 68 - 69

Zaitun
Firman Allah: " Dari pohon itu (zaitun) yang berasal dari Bukit Sinai mengeluarkan minyak dan makanan" Surah Al Mukminin ayat 20


Buah Tiin
Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin.Lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan.Nabi pun turut sama makan.Kemudian baginda SAW bersabda :”Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”

Link exchange: