KELAB CMM

Home » » Buat Lampu Hiasan Sendiri Home » » Buat Lampu Hiasan Sendiri

Buat Lampu Hiasan Sendiri

| Posted in | Posted on 1:01 PTG


Kali ni di CMM nak bagi tutorial tunjuk ajar ataupun idea nak buat lampu hiasan sendiri kat umah. Macam lampu dalam gambar kat atas tu.  Ianya mudah senang, murah dan yang paling penting hasilnya pun cantik. Tak payah nak beli mahal2 kat Ikea.

      
Mula-mula sediakan barang-barang seperti gambar di atas:
- Botol Minuman air mineral
- Gam
-Pisau
- Lampu
- Sudu plastik yang biasa kita dapat bila beli makanan bungkus (banyak tau)

Kemudian potong batang sudu plastik seperti gambar di atas.

Selepas itu, potong bawah botol air mineral tadi untuk pengudaraan

Selepas itu, lekatkan sudu yang telah dipotong batangya seperti dalam gambar,
bermula daripada bawah botol.

Untuk bahagian muncung botol, lekatkan sudu plastik tadi menjadi bentuk bulatan
seperti gambar di atas.

Kemudian, lekatkan bulatan untuk muncung itu tadi,
dan masukkan lampu tadi ke dalam muncung botol air mineral itu tadi.

Selepas itu gantung la kat mana nak letak lampu ni..
tadaaaaaaaaa!!! siap.. Senang bukan..


Comments (26)

  1. wah!!!
    very kreatif...leh try apply kat umah belalang nih...

    hee

  2. woowwww...cantiknya.....kretip la...nak try buat la....

  3. wahhhh mmg tebabommmm la, ni nk kono rajen lap abuk neh :P

  4. serius lawa siot... cume nk buat malas... hhaha

  5. kreatif sangat2! suka!

  6. waaaaaaaa~ tomeynyeeee

  7. mmg kreafif.. comel lak tu.. cam lampu IKEA dah

  8. cantik laa ~
    kreatif sgt ~~
    :)

  9. kreatifnyaa!!! cantik :) :)

  10. Tu la pasal... siapa sangka barang2 tu semua boleh digubah jd cantik mcm ni kan...

  11. source dr mana ni?
    mmg sempoy

  12. steady la lmpu ni.. klau gna sudu besi boleh? hehe..

  13. woo kreatif! kagum kyu!

  14. kreatif nyer...suka tgk....hurm...xcair ker???

  15. Wow cantik lampu tu, nak try-nak try..

  16. wah cantik, tp aku ni pemalas la... beli jer la kat kedai, hehehe

  17. Wow, cantiknya...

    Kreatif betul la..

  18. menariklah! cantik sgt!

  19. cantikkkkk bangattt tp x cair kew nanti?????

  20. kalau pakai spotlight cair la kot.. hahaha

  21. Beri Laluan

    Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

  22. bagus bnget y..kreatif..
    ada tips yang laen gkk.........

  23. sya memerlukan bantu leh?

  24. X terbakar ke botol tu?????

  25. guna gam apa 2?plastikkan x tahan haba....tak cairka plastik 2?

  26. kreatif betul la....

Catat Ulasan

Link exchange: