KELAB CMM

Home » » 'Jangan' Tentang Telefon Bimbit Home » » 'Jangan' Tentang Telefon Bimbit

'Jangan' Tentang Telefon Bimbit

| Posted in | Posted on 10:19 PTG


Hah... pada entry yang lepas saye ade post entry mengenai Perkara Yang anda Patut tahu Tentang Telefon Bimbit... so kali ni ade kesinambungannya.... "asyik2 handphone jer lah...."  eh tak boleh ker? ada aku kesah... aku nak post jugak nak kasi tau sama korang korang semua. Pakai handphone pun kena ada etika tau...ni pun tuk kebaikan korang semua ey.... So dalam situasi - situasi yang disebutkan tu cuba2 lah praktikkan yer.......

Jangan Simpan Dalam Poket
Bagi lelaki yang suka menyimpan handphone (hp) didalam poket seluar, sebaiknya sebaiknya selepas membaca ni akan berfikir dua kali kerana, hp menghasilkan medan elektrostatik & elektromagnetik yang mengakibatkan ketidaksuburan lelaki. ^_^

Jangan Guna Dekat Barangan Elektronik 
Jangan gunakan hp ketika isyarat lemah berdekatan barangan elektronik berkuasa tinggi. Contoh barangan elektronik mengeluarkan medan elektonik yang tinggi seperti televisyen, oven, peti sejuk, radio dan lain-lain.. daya yang dikeluarkan oleh barangan tersebut boleh mengakibatkan kebakaran pada printer circuit board (pcb) dalam hp terbakar.

Jangan Dekat Dengan Kunci Kereta
Dalam keadaan tertentu, hp yang digunakan dalam kendaraan akan memberikan impak kerosakan terhadap peralatan elektronik kenderaan. Hpl yang diletakkan terlalu dekat dengan kunci kenderaan boleh mangakibatkat terhapusnya kod yang ada dalam sistem elektronik pada kunci kenderaan tersebut.

Jangan Dekat Dengan Komputer
Komputer & hp adalah alat yang gelombang elektromagnetik. Jika berada dalam jarak yang dekat, maka keduanya akan saling merosakkan. Anda tentu tidak ingin kalau kedua-dua gajet kegemaran anda kerosakkan ?
Jangan Simpan di Tempat Bersuhu Tinggi
Tempat bersuhu tinggi, kelembaban tinggi, & berdebu merupakan geng musuh hp anda.. Mungkin anda tidak menyedari yang anda sering kali “menjemur” hp anda di atas dashboard kereta, tingkap & beg.

Jangan Meletakkan Kad SIM Dekat Magnet
Bahaya kad SIM dekat dengan benda-benda yang mengandung magnet kerana radiasi yang dipancarkan. Hp juga berkebolehan untuk merosakkan kad memori & kad kredit anda.

Jangan Dekat dengan Logam
Hindari hp anda daripada berdekatan dengan logam-logam kecil kerana speaker hp anda akan menarik benda-benda tersebut. Hp akan mengalami kerosakan fizikal.

Jangan Dekat Alatan Hospital
Kebanyakan hospital adalah tempat yang paling tak sesuai untuk hp. Selaian pesakit memerlukan ketenangan, peralatan media seperti alat bantuan pendengaran & alat pengepam jantung akan terganggu. Jangan kerana hp, anda menjadi seorang pembunuh dalam senyap

Jangan Dekat Dengan Gas Yang Mudah Terbakar
Gas merbahaya kerana mempunyai tekanan yang tinggi dan juga mudah terbakar. Berada dekat dengan gas yang mudah terbakar boleh mengakibatkan hp anda tidak berfungsi dengan baik.

Jangan Kasi Basah
Rasanya kita semua sudah tahu betapa bahayanya air bagi hp. Air juga musuh kepada kamera hp.. Apatahlagi ketika musim hujan, boleh mengundang banyak masalah. Bagi penunggang motorsikal, bersiap sedialah untuk menyembunyikan hp anda sebelum hujan tiba.


Comments (12)

  1. hai..thousand thanks for your info :)

  2. welcome.... sharing is caring...

  3. aku tak suka bile tumpang kete kawan die ber sms..... scary ok!!!

  4. oooo ... macam tu ke? Anastasyea baru tau. Kiranya handphone nie memang banyak la pantang larangnye ye?

  5. tu la pasal... hp pun ade pantang larangnye.... bukan lepas bersalin jer kene berpantang... pakai hp ni ade gak pantangmye... hhehehe...

  6. ni hah lagi satu... jangan letak dkt dgn kad cip hotel..
    nanti kod kad tu ilang n tak boleh masuk bilik hotel.. :)

  7. Ello ni mesti wat mcm tu "letak dkt dgn kad cip hotel...." sebab tu tau.... kan.....

  8. Rasanya...kalau bab alatan hospital pun tak brapa setuju kot.... sebab saya penah buat kali minor surgery... doktor bedah tue relax jee jwb henpon siap gelak2x lagi.... huhuhu

  9. Kalau smartphone lagi la kena jaga elok2x... mahal la katakan....

  10. x beretika betullah doktor tu... may be die ckp dlm talipon yang xde alatan hospital yang canggih2 yg boleh terganggu oleh radiasi hp kot....

  11. tips menarik :D
    baru tau ada mcm2 jgn utk hp ni

  12. tq ye sharing info ni..saya selalu je letak kunci dan hp dalam poket seluar yang sama...huhuhu.walau pon saya pompuan still x baik kan?hehehe

Catat Ulasan

Link exchange: