KELAB CMM

Home » » Tips Penjagaan Tayar Kenderaan Home » » Tips Penjagaan Tayar Kenderaan

Tips Penjagaan Tayar Kenderaan

| Posted in | Posted on 12:15 PG

Tayar kenderaan adalah kompenen yang sangat penting bagi sesebuah kenderaan. Tayar yang berada dalam keadaan baik bukan saja melancarkan perjalanan anda, malah dapat menjamin keselamatan anda ketika berada di jalan raya. Oleh yang demikian pemeriksaan berterusan pada tayar kenderaan anda adalah sangat penting untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini daripada berlaku seperti tayar pecah, pancit, dan sebagainya. Ramai di luar sana yang mempunyai kenderaan (kereta atau motorsikal) selalu mengabaikan pemeriksaan terhadap tayar kenderaan mereka. Di sini, CMM ingin berkongsi sedikit tips mengenai tips pemeriksaan dan penjagaan tayar kenderaan kepada anda.


TEKANAN TAYAR
 1. Periksa tekanan angin semasa keadaan tayar tidak panas
 2. Jika perlu gunakan alat pengukur tekanan angin untuk mengukur tekanan keempat-empat tayar anda
 3. Periksa tekanan angin tayar kenderaan anda secara berkala sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pamkan angin jika perlu. Ini kerana, tekanan angin yang betul boleh menjimatkan penggunaan petrol.
 4. Jangan pam tayar anda melebihi tekanan maksima, seperti yang dicadangkan oleh pengeluar kenderaan anda.
 5. Periksa keadaan tayar pada bahagian dalam dan luar untuk mengenal pasti sebarang kehausan yang tidak rata. Jika terdapat tanda tayar haus, elak menggunakan kenderaan tersebut untuk perjalanan jarak jauh.
 6. Pastikan tiada rekahan pada tayar sebelum memulakan perjalanan terutamanya perjalanan yang jauh.
 7. Periksa tayar dan pastikan tiada serpihan kaca, batu ataulogam terlekat di celah bunga tayar.
 8. Elakkan menggerakkan roda steering semasa kenderaan tidak bergerak.


PENJAGAAN TAYAR KENDERAAN

 1. Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Sebagai contoh, jika Proton Wira 1.3 dan hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan tepat, semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat. 
 2. Selepas mendapat saiz sesuai,Perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun).Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan. 
 3. Mengenai saiz, cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm, ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. Huruf VR bermaksud, tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. 
 4. Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Bagaimanapun, kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik, jangka hayatnya lebih pendek. 
 5. Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang.
 6. Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah, ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang.


Comments (4)

 1. =] selalu ada masalah tayar! kena amek tahu lah hal ni.. ppuan kena lebih peka....

 2. nice info...!!

 3. Hmmm info yg menarik nie, TQ

 4. oo baru ku tahu..

Catat Ulasan

Link exchange: